Tarih Bölümü
Mâzi Âyine-i İbrettir. Mâziyi Unutan İstikbâlde Yolunu Şaşırır
Tarihe mal olmuş toplumların, siyasî ve sosyal kurumların varlıklarını ortaya çıkarmak, geçirmiş oldukları değişmeleri bilimsel esaslara göre araştırıp incelemek, elde edilen sonuçları günümüze ve geleceğe aktarmak, ihtiyaç duyulan bilimsel bilgiyi günlük yaşamda sarf etmek üzere ilgili şahıs ve kurumlara ulaştırmak, eleştirel düşünceye sahip ileri görüşlü bireyler yetiştirmek bölümün amaçları arasındadır. Bölüm müfredâtındaki dersler vasıtası ile herhangi bir konuda araştırma yapılırken izlenmesi gereken metod bilgisinin yanı sıra kaynak kritiği yapabilecek tecrübe birikimi oluşturmak amaçlanmaktadır. Derslerde verilmekte olan bilgi “Türk Tarihi” merkezli olmakla birlikte, bu bilgi diğer milletlerin siyasî ve kültürel birikimleri ile de karşılaştırılarak tamamlanmakta ve böylece “Karşılaştırmalı Tarih” bakış açısıyla nesnel bilgiye ulaşılmaya çalışılmaktadır. “Tarih üzerinde tefekkür, tenkit zihniyetinin teşekkülünde rol oynar ve insanı tanımaya yardım eder”, “Tarihçinin görevi geçmişi sevmek ya da kendisini geçmişten kurtarmak değil, bugünü anlamanın anahtarı olarak onun üstüne çalışmak ve anlamaktır”, “Yer yüzünde tarihi her cins vak’a itibâriyle bizimki kadar zengin olan bir millet daha var mıdır bilemiyorum. Fakat riyâzî bir kat’iyyet ile biliyorum ki milel-i mevcûde içinde mâzisini bizim kadar unutmuş hiçbir millet yoktur”. Özdeyişleri ile açığa kavuşan Tarih Şuurunun önemini anlayıp-anlatan; evrensel düzeyde değerlendirmede bulunarak yorumlayan bireyler yetiştirmek hedefler arasındadır. Aksaray Üniversitesi Tarih Bölümü, ülkesine ve milletine bağlı, aynı zamanda dünyaya ve yeniliklere açık bir yaklaşım benimsemektedir.
Aksaray Üniversitesi Tarih Bölümü 2008 yılında kurulmuş, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılıyla birlikte öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Bölümdeki öğretim faaliyetleri 13 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi olmak üzere 18 öğretim elemanı tarafından yürütülmektedir. Tarih Bölümünde Lisans Programının yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora Programları da bulunmaktadır.
Bölümümüz her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği akademik ve sosyal faaliyetlerle öğrencilerimizin öğrenim süreçlerine katkı sağlamaktadır. Altı ayda bir yayımlanan Genç Kalemler Dergisi ve her yıl gerçekleştirilen Genç Tarihçiler Öğrenci Sempozyumu akademik faaliyetlerimiz arasındadır. Bölümümüz öğrencilerinin aktif olarak görev aldığı Genç Tarihçiler Öğrenci Topluluğu vasıtasıyla kültürel geziler ve çeşitli sosyal yardım kampanyaları düzenlenmektedir.
2023-2024 Öğretim Dönemi itibariyle toplam 377 öğrenci lisans düzeyinde öğrenimine devam etmektedir. Bunlardan 12’si yabancı uyruklu öğrencidir. Lisans programından 2023-2024 Öğretim Dönemi itibariyle 840 öğrenci mezun olmuştur. Ayrıca 71 öğrenci de Tarih Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğrenimini sürdürmektedir. Tezli Yüksek Lisans Anabilim Dalından bugüne kadar 70 öğrenci tezlerini savunup mezun olmuştur. Bölümümüz 2019-2020 Eğitim-Öğretim Dönemi itibariyle Doktora öğrencisi kabul etmeye başlamıştır. Doktora programından bir öğrenci mezun olmuştur. Halihazırda 4 Doktora öğrencisi aktif olarak öğrenimine devam etmektedir.